Αγοραστές και Πωλητές Έργων Τέχνης: προσοχή σε ό,τι δεν φαίνεται με γυμνό μάτι

Μια συνηθισμένη ανησυχία των αγοραστών έργων τέχνης είναι εάν το τίμημα που πληρώνετε για εκείνο το έργο που βάλατε στο μάτι είναι δίκαιο και όχι υπερτιμημένο. Ακόμα και αφού καθιερωθεί η αυθεντικότητα του έργου και υποθέτοντας ότι η προέλευση είναι καθαρή, είναι πάντα πιθανό να υπάρχει κάτι που επηρεάζει την αξία του έργου που το απλό μάτι δεν μπορεί να διακρίνει. 

Προηγούμενες αποκαταστάσεις ζημιών, επικάλυψη χρώματος, ακόμα και κρυμμένες υπογραφές μπορεί να είναι πολύ καλά κρυμμένες και να μειώνουν σημαντικά την αξία του έργου. Είναι λοιπόν απαραίτητο, πριν δεσμεύσετε τα χρήματά σας, να υποβάλλετε το έργο τέχνης σε επιθεώρηση κάτω από λάμπα υπεριώδους φωτός (UV light).

Σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, το υπεριώδες φως αποκαλύπτει μεταβολές όπως μεταχρωματισμό, αποκατάσταση ζημιάς και κρυμμένες υπογραφές οι οποίες δεν είναι ορατές στο φως της ημέρας. Ακόμα και η παραμικρή μεταβολή θα φανεί ξεκάθαρα κάτω από τον υπεριώδες φως.

Εάν ξέρετε τι να προσέξετε, η υποβολή σε υπεριώδες φως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελεγχθούν πίνακες λαδιού, πορσελάνες, γυαλί, κεραμικό, ζωγραφική σε χαρτί, υφάσματα, μάρμαρα, ελεφαντόδοντο και ρολόγια.

Δείτε παρακάτω ένα παράδειγμα αποκατάστασης ζημιάς ενός έργου που δεν είναι εμφανής στο φως της ημέρας:

Στο φώς της ημέρας, αυτός ο πίνακας του 16ου αιώνα φαίνεται να έχει διατηρηθεί σε αρκετά καλή κατάσταση.

Στο φώς της ημέρας, αυτός ο πίνακας του 16ου αιώνα φαίνεται να έχει διατηρηθεί σε αρκετά καλή κατάσταση.

Κάτω από το υπεριώδες φώς, εμφανίζονται πιο σκοτεινές επιφάνειες από λάδι και μεταγενέστερο βερνίκι   -απόδειξη αποκατάστασης.

Κάτω από το υπεριώδες φώς, εμφανίζονται πιο σκοτεινές επιφάνειες από λάδι και μεταγενέστερο βερνίκι -απόδειξη αποκατάστασης.

Επομένως, αγοραστές: πριν επενδύσετε σε αυτό το έργο τέχνης που σας έχει κάνει κλικ, σιγουρευτείτε ότι αυτό που αγοράζετε αξίζει τα χρήματα που πληρώνετε. 

Πωλητές έργων τέχνης: αυτό είναι σημαντικό και για εσάς. Πρέπει να επιμείνετε το έργο που πουλάτε να υποβληθεί σε έλεγχο κάτω από υπεριώδες φως. Αυτό θα σας προστατεύσει από πιθανές εμπλοκές σε ζημιές που ίσως λάβουν χώρα μετά την πώληση. Το να έχετε απόδειξη σχετικά με την κατάσταση του έργου την ώρα της πώλησης μπορεί να σας γλυτώσει από πολλά περιττά και πιθανώς δαπανηρά μελλοντικά προβλήματα.   

Η Φοίβη Κουβελά είναι δικηγόρος με εξειδίκευση στο δίκαιο της τέχνης. Δρα συμβουλευτικά σε θέματα που σχετίζονται με την αγορά, τη διατήρηση, το δανεισμό και την πώληση έργων τέχνης.