Έξυπνες Στρατηγικές ΦΠΑ για την Εισαγωγή Έργων Τέχνης στην Ευρώπη (ενημερωμένη έκδοση 2021)

Από την: Phoebe Kouvelas, LL.M.

Με την αγορά της τέχνης να γίνεται ολοένα και περισσότερο διεθνής, συλλέκτες και έμποροι αντιμετωπίζουν συχνά θέματα διασυνοριακών μεταφορών. Ένα τέτοιο βασικό θέμα είναι η επιβολή του ΦΠΑ κατά την εισαγωγή του έργου στην Ευρώπη.  

Η αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των αγαθών εφαρμόζεται εντός της Ευρωπαικής Ένωσης και συνεπώς η κυκλοφορία αγαθών εντός των συνόρων της Ευρώπης δεν υπόκειται  σε ΦΠΑ εισαγωγής. Επομένως, η μεταφορά ενός πίνακα από την Γερμανία στην Ελλάδα είναι ελεύθερη από ΦΠΑ.

Αλλά τι συμβαίνει όταν Ευρωπαίοι αγοραστές αποκτούν ένα έργο τέχνης από τις ΗΠΑ ή την Κίνα και επιθυμούν να το απολαύσουν στην πατρίδα τους; Σε αυτή την περίπτωση, ο ΦΠΑ εισαγωγής είναι ένας παράγοντας που θέλει προσοχή. Γιατί;

Εκτός κι αν ισχύει κάποια απαλλαγή, οι εισαγωγείς έργων τέχνης υποχρεούνται να πληρώσουν ΦΠΑ για την εισαγωγή ενός έργου στην Ευρώπη. Ανάλογα με την χώρα, τα έργα τέχνης υπάγονται σε κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (μεταξύ 15% - 27%) ή σε μειωμένο (μεταξύ 5% - 18%).

Η Γαλλία επιβάλλει από τους χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ για τις εισαγωγές έργων τέχνης και αντικών, στο 5.5%. Η Ελλάδα επιβάλλει ένα σημαντικό 24%, αλλά πρόσφατα εισήγαγε προσωρινή μείωση στο 13% για τα έργα τέχνης που θα ισχύσει μέχρι 31.12.2021 (εδώ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με αυτή τη μείωση). 

Επομένως, εάν επιθυμείτε να εισάγετε ένα ακριβό έργο τέχνης στην Ελλάδα από την Κίνα, τις ΗΠΑ ή από οπουδήποτε αλλού εκτός Ευρώπης, χειριστείτε το έξυπνα. Ανάλογα πάντα με την αξία του έργου, μπορεί να είναι πιο οικονομικό να το αποστείλετε πρώτα στη Γαλλία, να πληρώσετε εκεί 5.5% ΦΠΑ και έπειτα να το μεταφέρετε ελεύθερα στον τελικό προορισμό στην Ελλάδα χωρίς να υπόκειται η εισαγωγή στον υψηλότερο συντελεστή.  

 (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: να λαμβάνεται πάντα νομική συμβουλή διότι η κάθε περίπτωση διαφέρει και πολλοί κανόνες υπάγονται σε εξαιρέσεις).