Επενδύετε στην Τέχνη; Μερικές συμβουλές που δεν πρέπει να χάσετε (το #3 είναι must!)

Ναι, κάποιοι τομείς της αγοράς τέχνης έχουν πάρει φωτιά (με εξαιρέσεις, hello Ελλάδα!) Επενδυτές των αναδυόμενων αγορών ολοένα και περισσότερο βλέπουν την τέχνη ως πιο ασφαλή επένδυση σε σχέση με τα ευμετάβλητα νομίσματα και τις ασταθείς οικονομίες τους. Αυτό το φαινόμενο 'νέων αγοραστών' έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός τεράστιου αριθμού νέων συλλεκτών παγκοσμίως. Η τεχνολογία έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτό το φαινόμενο, καθιστώντας τους οίκους δημοπρασιών προσβάσιμους σε συλλέκτες από όλο τον κόσμο. 

Εάν σκέφτεστε να επενδύσετε στην τέχνη, οι παρακάτω συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες:

1. Η κατηγορία Old Masters την τελευταία 15ετία, στατιστικά αποφέρει πιο σταθερά (οικονομικά) αποτελέσματα με σταθερό αλλά περιορισμένο περιθώριο απόδοσης (κέρδους). Η επένδυση σε σύγχρονους καλλιτέχνες περιλαμβάνει μεγαλύτερο ρίσκο με αυξημένη μεταβλητότητα στην αξία, αλλά με (πιθανώς) σημαντική απόδοση βραχυπρόθεσμα. Επομένως, εάν θέλετε να τοποθετήσετε τα χρήματά σας σε μια πιο ασφαλή επένδυση, επιλέξτε παλαιά έργα των Old Masters. Εάν κυνηγάτε μια πιο άμεση απόδοση, στοιχηματίστε στη σύγχρονη τέχνη.

2. Μην κοιτάτε τις πωλήσεις ρεκόρ. Δεν επιδρούν απαραίτητα ευνοϊκά στις τιμές των έργων του συγκεκριμένου καλλιτέχνη - είναι μεμονωμένα γεγονότα της ευρύτερης αγοράς. Μπορεί πάντα να βρεθούν δύο άνθρωποι που θα θέλουν αποκλειστικά αυτό το έργο, αλλά αυτό δεν θέτει κάποιον κανόνα για την αγορά.

Αντ' αυτού:

3. Εξετάστε τα ποσοστά πωλήσεων ενός καλλιτέχνη σε δημοπρασία: από τον συνολικό αριθμό έργων ενός καλλιτέχνη που έχουν προσφερθεί σε δημοπρασία, πόσα πουλήθηκαν στην πραγματικότητα; Αυτό το ποσοστό πώλησης είναι αρκετά ενδεικτικό της εμπορικής αξίας ενός καλλιτέχνη. Θα δείτε ότι τα έργα λίγων καλλιτεχνών πουλάνε σε ποσοστό πάνω από 80% σε δημοπρασία.

4. Πηγαίνετε σε φουάρ (φεστιβάλ) σύγχρονης τέχνης (art fairs). Είναι φανταστικά μέρη για να εξοικειωθείτε με τα καλλιτεχνικά ρεύματα και την δουλειά νέων καλλιτεχνών. Και υπάρχει πάντα η περίπτωση να ανακαλύψετε το επόμενο ανερχόμενο αστέρι.

5. Να αγοράζετε μόνο έργα που σας αρέσουν. Στο τέλος της ημέρας, η τέχνη είναι θέμα αισθητικής και καμία 'μόδα' ή κανένας κανόνας δεν είναι καλύτερος κριτής από τον εαυτό σας. Και ακόμα και εάν αυτός ο πίνακας που αγαπάτε τόσο χάσει ένα μέρος της οικονομικής του αξίας με την πάροδο των χρόνων, δεν θα πάψει να είναι ένα έργο τέχνης που αγαπάτε. Άλλωστε, αυτή δεν είναι η πραγματική αξία της τέχνης;

Η Φοίβη Κουβελά είναι δικηγόρος με εξειδίκευση στο δίκαιο της τέχνης. Δρα συμβουλευτικά σε θέματα που σχετίζονται με την αγορά, τη διατήρηση, το δανεισμό και την πώληση έργων τέχνης.